Boeken Over ABA

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over ABA. ABAnet geeft hieronder een selectie weer die aansluit bij ABA thuisprogramma's en aanvullende informatie bieden.   


ABLLS-R protocol boekomslagABLLS-R

The ABllS- R wordt in veel ABA programma's gebruikt als assessment middel om de vaardigheden waarover een kind beschikt in kaart te brengen. De Ablls heeft 544 items op 25 ontwikkelingsgebieden en wordt om die reden ook vaak als basis gebruikt voor individuele educatie plannen. Uw consulent zal aangeven of dit middel ook voor uw kind gebruikt zal worden. 

 

 

 

Boekomslag VB-MAPPVB-MAPP

Ook de VB-MAPP is een assessment middel dat als basis kan dienen voor een IEP. De VB-MAPP heeft niet alleen vaardigheden opgedeeld in  0-18 maanden 18-30 maanden 30-48 maanden, maar brengt ook in kaart wat de belemmeringen voor een kind zijn om te leren in de zogenoemde 'barriers'. 

 

 

 

Het ESDM voor jonge kinderen met autismeESDM

Het ESDM is momenteel het enige boek dat vertaald is in het Nederlands. Naast het boek bestaat ook de curriculum checklist waarbij op 3 niveau's in kaart gebracht kan worden welke vaardigheden in ontwikkeling zijn. Voor zeer jonge kinderen kan het ESDM een goede basis voor een IEP bieden.

 

 

Turning the tables on autisme

Motivation and Reinforcement

Motivation and Reinforcement is een uitstekend boek om te lezen wanneer u begint aan een ABA traject of al een tijdje bezig bent. Voor ouders als trainers biedt het de theorie aan in zeer begrijpelijk engels en met veel voorbeelden. In het boek worden de basis principes van een ABA programma uitgebreid doorlopen waarin niet alleen omschreven staat hoe de principes moeten worden toegepast, maar ook wat de valkuilen zijn binnen trainingen.