Links

Welkom 

Welkom op de link pagina van ABAnet. Op deze pagina  probeert ABAnet u informatie aan te reiken die u verder helpt meer kennis te vergaren over ABA. Ook hele praktische middelen zoals materialen die gebruikt worden in trainingen of creatieve ideeën voor bekrachtigers kunnen hier worden gedeeld. Indien u voor deze pagina aanvullingen of suggesties heeft bent u van harte welkom contact op te nemen met ABAnet.

ABA in Nederland

In Nederland wordt ABA op verschillende manieren toegepast en ook onder verschillende noemers, denk hierbij bijvoorbeeld aan ABA programma's, DTT programma's en PRT.

ABAnet draagt de beroepsvereniging DABA een warm hart toe. DABA beoogt het vakgebied in Nederland te profileren en bij te dragen aan de bescherming van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Het betreft hier een klein initiatief dat hoopt te groeien en te verbinden tussen de beroepsbeoefenaars. Voor vragen over ABA in Nederland en een agenda van internationale en landelijke symposia en cursussen over ABA kunt u terecht op de website van DABA

 

 

ABA opleiding?

Met regelmaat krijgt ABAnet vragen binnen naar de mogelijkheden om een opleiding in ABA te volgen. Een volledige opleidingsroute in Nederland is er niet. Het is niet mogelijk om de opleiding tot consultant of ABA trainer te volgen. Toch zijn er in Nederland wel mogelijkheden bijvoorbeeld via workshops, zoals ook door ABAnet worden geboden. Het Centrum Autisme biedt een curus aan in PRT waarbij certificering mogelijk is. Binnen universiteiten in Nederland is ook zeker ruimte om onderzoek te doen naar ABA. Wanneer iemand als trainer of consulent aan de slag wil is het van belang om de theoretische kennis te vergaren en supervisie te ontvangen. 

De mogelijkheden om online kennis op te doen over ABA zijn bijna ontelbaar. Het varieert van gratis webinars die u kunt volgen tot complete master opleidingen. Het is onmogelijk alle mogelijkheden hier weer te geven. ABAnet plaatst op de ABAnet facebook pagina, met zekere regelmaat links naar gratis webinars of cursussen die laagdrempelig zijn om te volgen. Zoekt u meer informatie of advies naar scholing in ABA dan bent u van harte welkom om contact op te nemen.

Onderzoek naar ABA?

Voor kinderen met ASS zijn verschillende behandelingen mogelijk. Denk aan TEACCH, dolfijntherapie, speciale diëten, Sonrise, zuurstoftherapie. De lijst is heel lang. Om een keus te maken uit al deze mogelijkheden lijkt een hele opgave. Van belang is om te kijken naar de mate en kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek dat bestaat over een behandelmethode. Als ouder zou u er een dagtaak bij krijgen om alle gegevens op te zoeken en door te nemen. Daarnaast is het lezen van wetenschappelijke artikelen vaak geen simpele kost. Toch is het van belang goed geinformeerd te raken om uw keuze te kunnen maken, zeker omdat voor veel behandelingen nauwelijks of gebrekkig bewijs bestaat van de effectiviteit van de behandeling. 

Er zijn gelukkig een aantal websites die een goed overzicht geven van het wetenschappelijk bewijs en soms zelfs waarschuwt voor behandelingen die zelfs schade kunnen toebrengen.

ABA is gebaseerd op meer dan 50 jaar internationaal wetenschappelijk onderzoek en bewezen effectief. In juni 2009 heeft de gezondheidsraad een rapport 
uitgebracht dat ABA beoordeelt als het meest effectief.
De raad beoordeelde 11 therapieën. U kunt meer lezen over de effectiviteit van ABA op de website van de beroepsvereniging van ABA professionals

 

 

Boeken over ABA

ABAnet biedt workshops, begeleiding en coaching waarin u de ABA principes leert kennen en leert toepassen in de praktijk. Het kan hierbij gaan over hoe de principes toe te passen met uw eigen kind binnen de gezinssituatie of kan meer gericht zijn op een training thuis of op school.

Het kan heel prettig zijn om naast het volgen van workshops en coaching zelf meer te lezen over ABA. ABAnet heeft een selectie gemaakt van een aantal praktische boeken over ABA in zowel Nederlands als Engels.

Materialen

Het aanleren van vaardigheden in een ABA programma gaat veelal spelenderwijs met materialen uit de dagelijkse omgeving van een kind. Soms is het handig om wat extra materialen voorhanden te hebben. U Vindt hier een overzicht van handige websites waar u bijvoorbeeld werkbladen gratis kunt downloaden of leermaterialen aan kunt schaffen.

Data verzamelen

Binnen elk ABA programma is het belangrijk om gegevens bij te houden van de vorderingen die een kind maakt. Er wordt bijgehouden aan welk doel het kind werkt werkt, hoeveel hulp u een kind heeft gegeven en door dit dagelijks te doen kunt u zien of het kind ook daadwerkelijk vooruit gaat. De consulent gebruikt deze gegevens om beslissingen te kunnen maken over de doelen in een programma. Een voorbeeld formulier vindt u hier.