20 juni, 2013 Terug

Belonen werkt niet!

Wanneer je het belonen van gewenst gedrag goed onder de knie hebt brengt het niet alleen een toename van gewenst gedrag teweeg bij je kind, maar draagt het ook bij aan het gevoel van zelfvertrouwen en een prettige sfeer in huis. Jammer genoeg hoor ik ouders vaak zeggen: 'ja dat belonen, daar geloof ik niet in, dat werkt niet' of 'Dan geef ik hem een beloner, doet hij er niks mee!' Dit soort ervaringen hebben vaak tot gevolg dat de ouder ophoudt met proberen het gedrag van zijn of haar kind te belonen. Jammer! Daarom hier een aantal tips die je succes zeker zullen vergroten.

10 tips om te belonen:

 

  1. Beslis welk gedrag je wilt doen toenemen en beloon alleen dat gedrag. Dus wanneer je wilt dat je kind zijn jas vaker ophangt dan zorg je ervoor dat je 'jas ophangen' beloning oplevert. Niet voor 'hij probeert zijn jas op te hangen' of 'hij deed zijn best om zijn jas op te hangen' immers als je dat beloont zal hij vaker zijn best doen, maar niet zijn jas ophangen.
  2. Zoek uit welke voorkeuren je kind heeft door een voorkeursassessment te doen: bij een jong kind bied je steeds 2 beloners aan en kijk je wat hij er mee doet. Legt hij het naast zich neer, dan is de kans groot dat het voor hem geen beloner is. Hoe leuk je zelf dat speeltje ook vindt!
  3. Geef de beloner meteen nadat het gedrag zich voordeed. Maar dan ook écht meteen!
  4. Wanneer je besluit een gedraging te gaan belonen doe dit dan elke keer dat het zich voordoet. Een keer belonen na de jas goed ophangen zal niet voldoende zijn.
  5. Zorg ervoor dat een bekrachtiger in verhouding is tot de taak, 5 euro voor een jas ophangen is nogal veel, 5 euro voor het wassen van twee hele vieze auto's is een beetje weinig. 
  6. Voorkom dat een kind verzadigd raakt van een beloner: Als je elke dag je favoriete maaltje krijgt, hoef je het na een tijdje niet meer zo nodig. Wissel dus af in verschillende soorten beloners.
  7. Heeft je kind nog weinig beloners probeer deze uit te breiden door beloners aan elkaar te koppelen b.v. presenteer bellenblaas (nieuw) tegelijk met een chipje (was al een beloner).
  8. Bouw beloners geleidelijk af bijvoorbeeld middels een beloningsschema waarbij het kind eerst een fiche krijgt om deze vervolgens in te wisselen voor een gekozen beloner.
  9. Bij het geven van een beloner geef je kind ook altijd aandacht en een compliment
  10. Houd bij of het gedrag ook daadwerkelijk toeneemt! Indien dat niet zo is ga op onderzoek uit wat er mis is met je beloner.

      Gewenst gedrag doen toenemen met positieve bekrachtiging werkt altijd!